NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Teken voor centrale aanpak duurzame energie PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 2
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
woensdag 11 maart 2009

Duurzame energie is van en voor ons allemaal. In de uitzendingen van Tegenlicht van 20 en 27 oktober werd andermaal helder uiteen gezet welke kansen er liggen voor onze economie en voor onze samenleving als iedereen zich kan inzetten voor het opwekken van schone en hernieuwbare energie.


Gericht aan

  • De regering: de premier, de ministers van economische zaken en milieu
  • De leden van het parlement
  • De directies en bestuurders van energiebedrijven

Landen om ons heen hebben inmiddels aangetoond dat een meer decentrale aanpak werkt en een duurzaam inkomen verschaft aan honderdduizenden mensen en (nieuwe, innovatieve maar ook bestaande) bedrijven.

Mensen als het Duitse SPD parlementslid Hermann Scheer en Al Gore wijzen er bij herhaling op dat er een samenhang dient te zijn tussen alle elementen van bestuur, economie en samenleving om tot werkelijk duurzame oplossingen te komen. Het International Energy Agency noemt het feed-in tarief de meest effectieve beleidsmaatregel voor het bevorderen van hernieuwbare energie. (Het feed-in tarief is het bedrag dat wordt betaald voor teruglevering van duurzaam opgewekte electriciteit en groen gas aan het net.)

Onze energievoorziening speelt een cruciale rol in zowel de transitie naar een duurzame samenleving, als in onze toekomstige economische ontwikkeling. Om een zo groot mogelijke deelname in de energietransitie mogelijk te maken is het noodzakelijk dat een behoorlijke en op lange termijn vaste vergoeding wordt verleend aan iedereen die duurzaam opgewekte electriciteit of groen gas aan de netten levert: het feed-in tarief.

Daarom verzoeken wij, de ondertekenaars van deze open brief, de aangeschreven partijen om een daadwerkelijk, langlopend feed-in tarief gebaseerd op vergoeding van geleverd vermogen, zonder limiet en op basis van een vast tarief gefinancierd uit de energieprijs, op zo kort mogelijke termijn mogelijk te maken (en waar noodzakelijk de bestaande regeling in deze zin aan te passen en zodanig uit te breiden dat voorkomen wordt dat daardoor discontinuïteit ontstaat in de ondersteuning van een sector die gedurende de laatste jaren is geconfronteerd met inconsistent beleid en wisselende regelingen).

Duurzame energie is van ons allemaal, net zoals onze toekomst. Het belang van een maatschappijbrede participatie in de noodzakelijke transitie naar duurzaamheid overstijgt dan ook individuele politieke en zakelijke belangen. Daarom doen wij deze oproep aan alle partijen die een sleutelrol spelen in de versnelling van de energietransitie om deze cruciale stap mogelijk te helpen maken.

De Kleine Aarde
Stichting iNSnet


Enkele punten ter argumentatie voor deze open brief:

  • Nederland blijft ver achter op gebied van hernieuwbare energie; dat kost ons een hoger klimaatrisico, maar ook een economische achterstand.
  • Het feed-in systeem zoals dat in Duitsland al jaren geldt is een evident economisch en klimaatsucces
  • De SDE subsidie zoals die in Nederland geldt wordt door de voorstanders aangeduid als een feed-in regeling, maar is niet vergelijkbaar: het is een subsidie en geen vergoeding voor geleverde schoon opgewekte electriciteit.
  • De SDE subsidie kost de overheid geld, een feed-in tarief niet. Een feed-in tarief wordt door de netbeheerder geind op basis van de levering van electriciteit. Die is nu vooral nog grijs. De vervuiler betaalt dus. In de praktijk gaat het om een zeer kleine opslag
  • De uitvoering van de SDE subsidie vergt een enorme administratieve rompslomp (en dus nog meer kosten en tijdverlies). Een goede feed-in regeling vergt eenmalig een revolutionaire aanpassing van de wet, maar is vervolgens vele malen effectiever.


Links:
Opinie artikel: Duurzame tegenstroom

Tegenlicht 20-10: Here comes the sun

Tegenlicht 27-10: Het land van zonnestroom en windenergie

The German feed-in system pushing wind and other renewables to market success

EEG regeling Duitsland

Het verschil tussen SDE en EEG volgens PolderPV

Conclusie IEA:feed-in meest effectief

Ook VK over op feed-in

ECN: Vergelijking van drie Europese implementaties
Laatst geupdate op ( woensdag 18 maart 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->