Een consortium van twintig Duitse bedrijven heeft plannen om in Noord-Afrika een gigantisch zonne-energieproject op te zetten. Het vierhonderd miljard euro kostende plan omvat de bouw van honderden concentrated solar power (CSP) centrales, evenals de aanleg van twintig hoogspanningsgelijkstroomkabels (HVDC-kabels) met elk een capaciteit van 5 GW.
Desertec, momenteel een stichting, is een initiatief van de Club van Rome en wordt ondersteund door de Duitse herverzekeraar Münchener Rück. Op 13 juli komt op initiatief van Münchener Rück een twintigtal bedrijven in München bijeen om te praten over het ambitieuze plan en om het verdere invulling te geven. Hoewel de identiteit van deze bedrijven vooralsnog geheim wordt gehouden, is inmiddels bekend dat naast de herverzekeraar ook de Deutsche Bank, RWE en Siemens deelnemen aan het overleg.
Tim Hufermann, woordvoerder van de Desertec Foundation, laat weten dat het om meer gaat dan een vergezocht plan dat nooit tot uitvoering zal komen. ‘Het plan heeft nog geen concrete vorm, maar we willen in 2050 echt genoeg CSP-centrales in Noord-Afrika hebben staan om in vijftien procent van de huidige Europese stroombehoefte te kunnen voorzien. De benodigde technologieën bestaan al, maar moeten – zelfs tijdens het project – nog verder uitgewerkt worden.’ De totale oppervlakte die nodig is voor de centrales meet 130 bij 130 kilometer.
Een gezamenlijke studie van de Desertec Foundation en het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) kwam op een kostenraming van circa vierhonderd miljard euro: 350 miljard voor de aanleg van de CSP-centrales en 50 miljard voor de aanleg van de infrastructuur. Veel geld, maar volgens Desertec gaat het om ‘slechts’ tien miljard euro per jaar. Een investering die volgens de stichting de moeite waard is, omdat de prijs van zonne-energie op termijn zal dalen, terwijl fossiele brandstoffen zeldzamer en daardoor waarschijnlijk duurder worden. Bovendien stoten CSP-centrales geen koolstofdioxide uit.
Wil Europa in 2050 vijftien procent van zijn energie uit Noord-Afrika halen, dan is haast geboden, aldus Desertec. De stichting wil binnen drie jaar een concreet plan ontwikkeld hebben en daarna zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de eerste CSP-centrales in politiek stabiele landen in noordelijk Afrika. Overtollige warmte van de centrales kan bovendien gebruikt worden om van zeewater bruikbaar drinkwater te maken voor deze landen.