NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Levende planten leveren stroom PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
zondag 29 juni 2008
Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben ontdekt dat het mogelijk is om stroom op te wekken uit levende planten. Een doorbraak, aangezien voorheen werd aangenomen dat planten eerst moeten worden geoogst om energie te verkrijgen.

“Het is hele groene stroom en in principe veel efficiënter dan energie uit biomassa”, stelt Jan Snel, een van de onderzoekers.

De wetenschappers hopen dat ze de nieuwe vorm van bio-energie binnen vijf jaar op grote schaal kunnen testen. Een hectare liesgras – de plant die wordt gebruikt voor de proeven – geeft genoeg energie om 28 huishoudens gedurende een jaar van electriciteit te voorzien.

Hoewel er nog de nodige hobbels te nemen zijn voordat deze vorm van energie op grote schaal kan worden gebruikt, zien de wetenschappers tal van mogelijkheden. Zo kunnen de planten langs snelwegen, in natuurgebieden en parken groeien om lokaal energie op te wekken. Ook voor de glastuinbouw biedt stroom uit planten perspectieven. ”Over tien jaar heeft het Westland enkele hectares met gewassen die stroom produceren”, aldus Snel. “Je kan straks met minder investering een kas neerzetten en toch voldoende energie maken.”

Bron: LLiNK

Laatst geupdate op ( maandag 08 december 2008 )
 
< Vorige

-->