Sawadee Reizen werkt sinds kort samen met het Wereld Natuur Fonds bij de totstandkoming van twee nieuwe duurzame reizen: Borneo (25 dagen) en Argentinië / Brazilië (23 dagen). De organisatie benadrukt hiermee haar positie op de duurzame reismarkt. Dit is een goede manier om je reizen duurzamere invulling te geven. Andere reisorganisaties die volgens IDUT (koepelorganisatie) actief zijn op de duurzame markt zijn onder meer:
Baobab
ITG International Travel Group
Reisspecialisten Groep BV
Travel Foundation
TUI Nederland
Duurzaam reizen kan door een CO2-compensatie te betalen voor je ticket, je accommodatie erop af te stemmen, lokale (maar geen uitbuitende) producten te kopen en entreegelden voor nationale parken te betalen.
Toch is men vaak sceptisch over de mate van duurzaamheid die haalbaar is. De vliegtaks zou voor compensatie moeten zorgen, maar drijft passagiers alleen maar naar buitenlandse luchthavens. Bovendien is het onduidelijk of de uitstoot werkelijk gecompenseerd wordt; de overheid wordt ervan beschuldigd het belastinggeld alleen in eigen zak te stoppen. En hoe verder je reist, des te vervuilender je vlucht. Daar is verder weinig tegen te doen. Wel kun je letten op de keuze van je vervoermiddel, je activiteiten op locatie en je verblijfsduur (beter één lange vakantie dan drie korte). En als je echt overloopt van schuldgevoel, bedenk dan dat je bijdrage aan de lokale welvaart dankzij je verblijf ook niet over het hoofd gezien mag worden.
Bron: Sawadee