Gezant Dalai Lama somber over overleg Tibet |
|
|
|
Geplaatst door Alec Boswijk
|
donderdag 15 mei 2008 |
Vertegenwoordigers van de Dalai Lama en van de Chinese regering waren het in hun recente overleg over de situatie in Tibet 'vaker oneens dan eens'. Dat heeft een van de gezanten van de Dalai Lama, Lodi Gyari, donderdag gezegd.
Gepubliceerd: donderdag 8 mei 2008
Beide partijen deden volgens Gyari concrete voorstellen, maar de Chinezen gaven er weinig blijk van dat ze wilden luisteren. De gezanten van de Dalai Lama vroegen China al diegenen vrij te laten die werden gearresteerd bij en na de onlusten die zich in maart afspeelden in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en buitenlandse bezoekers, onder wie journalisten, tot Tibet toe te laten, zei Gyari. Ook riepen ze de Chinezen op de 'patriottische heropvoedingscampagne' die na de onlusten werd ingezet te staken. Boeddhistische monniken zouden als onderdeel van de campagne worden gedwongen de Dalai Lama, hun spirituele leider, te veroordelen.
"De Chinezen verzekerden niets. Ze verdedigden hun standpunten fel", zei Gyari in het Indiase Dharamsala, waar de Tibetaanse regering-in-ballingschap zetelt. "We waren het vaker oneens dan eens". Volgens Gyari beschuldigden zijn Chinese gesprekspartners de Dalai Lama ervan de Olympische Spelen van Beijing te saboteren. "Maar we hebben luid en duidelijk gezegd dat de Dalai Lama al vanaf het begin achter de Olympische Spelen staat."
De vertegenwoordigers van de Dalai Lama hielden hun gesprekspartners ook voor dat de gebeurtenissen in Tibet in hun ogen het onvermijdelijke gevolg waren van de Chinese opstelling tegenover de Tibetanen, aldus Gyari.
Het overleg had zondag plaats in Zuid-Chinese Shenzhen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua Xinhua meldde na afloop dat de Tibetanen te verstaan was gegeven dat het recente geweld in Tibet goed contact tussen China en de Dalai Lama verder heeft bemoeilijkt. De Chinese president Hu Jintao benadrukte dat het overleg was belegd op herhaald aandringen van de kant van de Dalai Lama.
Sommige politieke waarnemers verdenken China ervan alleen maar akkoord te zijn gegaan met het overleg om andere landen tevreden te stellen. Met de Olympische Spelen voor de deur is China er veel aan gelegen om zijn slechte reputatie op het gebied van de mensenrechten op te vijzelen. Die reputatie kreeg door het harde Chinese optreden in Tibet een extra knak. Bron: de Pers Teken hier een petitie vergezeld van originele Tibetaanse muziek. |
Laatst geupdate op ( maandag 08 december 2008 )
|