NEWSLETTER

Naam:
Emailadres:


.......
Dinsdagje Duurzaam Design PDF Afdrukken E-mail
Waardering: / 1
SlechtZeer goed 
Geplaatst door Alec Boswijk   
dinsdag 26 mei 2009

 

Op 2 juni draait het om duurzaam design. Het programma wordt verzorgd door AIM to sustain i.s.m. BNO, O2 Nederland en Tuttobene. Deze DINSDAG sluit aan op het programma van 'Amsterdam duurzaam' van 5 en 6 juni.

Ontwerpers hebben in alle opzichten veel invloed op de gemaakte omgeving waarin we leven. Niet alleen op de vormgeving, maar ook op bijvoorbeeld de gebruikte productietechnieken en materialen, het gebruik en de levensduur. Ontwerpers hebben invloed op de repareerbaarheid , het onderhoud en de degelijkheid van producten. Bij heel veel keuzes tijdens het ontwikkelingsproces van een product, een uiting of een dienst zijn ontwerpers betrokken.

Hoe zorgt u er als ontwerper nu voor dat u met al deze invloed een product meer duurzaam laat worden? Heel hard 'CO2 reductie' roepen is onvoldoende, Cradle to Cradle roepen helpt misschien een beetje. De middag/avond van DINSDAG 2 juni is het event om uzelf als bedrijf of ontwerper te ontplooien in de wereld van duurzaam design.

Middagprogramma
12.15–16.15 uur    ‘The Big Bang! A workshop on sustainable design and innovation’
Een zinvolle, duurzame innovatie hebt u pas als er een match is tussen duurzame materialen/technologie en gebruiker/markt. Hiervan zijn Dusc en Pezy overtuigd en deze gedachte vormt dan ook de basis voor hun workshop The Big Bang.

16.30–18.00 uur    Interactieve sessie: Mind your gap!
Levenscyclusanlayses, biologisch afbreekbare materialen, design for recycling, milieusubsidies, duurzaam inkopen, carbon-foot prints, Cradle to Cradle, enz. U krijgt een korte introductie op uiteenlopende thema's. Test uw kennis tijdens deze sessie van BNO en BECO!

Avondprogramma
18.00–18.30 uur    Inloop met broodjes
18.30–22.00 uur    Lezingen

Sprekers avondprogramma
John Wood (Goldsmiths University of London), Tom Bosschaert (Except), Ursula Tischner (Econcept, Design Academy Eindhoven) en Joanna van der Zanden (Platform21).

Waar?
Pakhuis de Zwijger (Piet Heinkade 179, Amsterdam)
Aanvang
12.15 uur
Einde
22.00 uur
Taal
Engels en Nederlands
Kosten
The Big Bang! Workshop : €15,- (BNO en O2 leden: gratis)
Aan de rest van het programma zijn geen kosten verbonden.

Wij hopen u op dinsdag 2 juni te zien! Aanmelden voor het middagprogramma m.b.v. het aanmeldingsformulier dat u kunt aanvragen via bno(at)bno.nl. Aanmelden voor het avondprogramma via rsvp(at)dinsdag.nu.

 

Achtergrond workshops

The Big Bang! A workshop on sustainable design and innovation

One afternoon. Two workshops. One ending. Do you want to experience how technology and user insights come together in sustainable design? This afternoon is about matchmaking. Pezy and Dusc jointly designed a workshop.
Two starting points. One design. How can emotional benefits be revealed and translated into product attributes? And how can the strengths of a material effectively be applied in products? Then the big bang: matching outcomes and building a foundation for innovative, sustainable design.
Een zinvolle, duurzame innovatie hebt u pas als er een match is tussen duurzame materialen/technologie en gebruiker/markt. Hiervan zijn Dusc en Pezy overtuigd, en deze gedachte vormt dan ook de basis voor hun workshop The Big Bang.
De workshop is opgesplitst in twee delen. Een deel start vanuit nieuwe materialen, zoals bamboe en biopolymeer. Om duurzame, zinvolle toepassingen te genereren wordt in de workshop de eigenschappen van het materiaal geanalyseerd en de sterktes van het materiaal geïdentificeerd. Materiaalexperts kunnen geraadpleegd worden tijdens de workshop om beter inzicht in het materiaal te krijgen. Dit alles wordt gedaan met behulp van een energiek innovatiespel. Speel dit spel om uw creativiteit te gebruiken om tot onverwachte ontdekkingen te komen. Make the deck and pick your cards!
Het andere deel van de workshop gaat in op gebruikers en hun context. Deelnemers leven zich in een doelgroep in door persona’s te creëren. Vervolgens exploreren ze de behoeftes en emoties van de doelgroep in relatie tot bepaalde thema’s. Hoe verhouden zich deze behoeftes tot duurzaamheid? Een rijk beeld van de gebruikers en hun wereld wordt continue gebouwd tijdens de workshop door middel van collages. Ontdek hoe collagetechnieken en inlevingsvermogen om u tot verrassend logische uitgangspunten leiden voor gebruikersgecentreerde, duurzame ontwerpen!
In de finale ronde worden inzichten uit beide workshops gecombineerd en productideeën gegenereerd. Voor een professionele vakjury worden de ideeën dan gepresenteerd om het winnende idee te bepalen.
Vanuit Pezy Product Innovation zullen Niels van Marle en Sara Andersson het workshopdeel begeleiden dat zich op het exploreren van user benefits richt. Beiden zijn ontwerpers met passie voor gebruikersgecentreerde, duurzame oplossingen.
Lenny van Onselen (Dusc), Silje Rikoll Dehli en Tessa Kalkhoven verzorgen het andere deel. Lenny ontwikkelde als kenner van duurzaamheid en innovatie dit deel van de workshop eerder voor Dusc en O2 Nederland, samen met Silje (specialist in medical product development, http://dehlibeukers.com). Tessa is ontwerper en materiaalexpert. Verder zijn als specialisten aanwezig: materiaalexpert en ontwerper Hanco Ravelli (www.bamboolea.com) en ontwerper, materiaalexpert en onderzoeker aan de TU Delft Rolf Koster. Meer informatie via www.dusc-innovation.nl

Maximum aantal deelnemers: 40
Voertaal: Engels
Doelgroep: productontwerpers en bedrijfsleven (ontwerpers uit andere disciplines zijn ook welkom maar de voorbeelden zullen minder direct voor hun van toepassing zijn).

Interactieve sessie Mind your gap!

Levenscyclusanalyses, biologisch afbreekbare materialen, design for recycling, milieusubsidies, duurzaam inkopen, carbon foot prints, Cradle to Cradle, etc. Weet u welke informatie er te krijgen is op het gebied van duurzaamheid? Wat is nuttig voor u als productontwerper om te weten? En zit er een gat in uw kennis of bent u misschien al expert? Test uw kennis tijdens deze sessie van BNO en BECO. U krijgt een korte introductie op uiteenlopende thema’s en uiteraard de gelegenheid om te vertellen welke kennis u nodig hebt. BNO zal de uitkomsten van deze sessie gebruiken om hun aanbod en ondersteuning voor productontwerpers te verbeteren. De sessie gaat vergezeld met broodjes en drankjes. Aansluitend kunt u de lezingen bezoeken van DINSDAG over duurzaam design en innovatie.
BECO is een internationaal opererend adviesbureau voor duurzame ontwikkeling. BECO zoekt samen met haar klanten naar oplossingen die de synergie tussen mens, milieu en winstgevendheid versterken. Soms door praktische ondersteuning of tools te bieden, soms door met een frisse blik naar beleid te kijken, maar altijd gericht op resultaat. Diana de Graaf is Clustermanager Product & Proces bij BECO  en heeft meer dan 15 jaar ervaring bij het adviseren van bedrijven en overheden over duurzame productontwikkeling (ecodesign). Diana is gecertificeerd Cradle to Cradle adviseur.

Maximum aantal deelnemers: 25
Doelgroep: productontwerpers

Sprekers avondprogramma

John Wood, Goldsmiths University of London
John Wood richt zich momenteel vooral op de ontwikkeling van metadesign. Hij heeft kunst gestudeerd in de jaren '60. Van 1978 tot en met 1988 was hij adjunct-hoofd van de Fine Art Department aan de Goldsmiths University of London.

Tom Bosschaert, Except
Tom Bosschaert richtte 10 jaar geleden Except op, een ontwerp, duurzaamheids consultancy en presentatiebureau. Except kijkt ver over de horizon naar toekomstige opmaak van de samenleving, en verbind daarbij een groot aantal disciplines zoals industriele ecologie, planning, stedenbouw, architectuur en product ontwerp. Except's kracht ligt in het her-conceptualiseren van de maatschappij, het ontwikkelen en ontwerpen van integrale symbiotische oplossingen en de toepassing en communicatie daarvan.

Ursula Tischner, CEO Econcept, docent duurzame productontwikkeling Design Academy Eindhoven
Ursula Tischner is oprichter van Econcept, een bureau voor duurzame productontwikkeling. Sinds 2002 is ze docent duurzame productontwikkeling aan de Design Academy Eindhoven. Ze is actief lid van verschillende netwerken die gerelateerd zijn aan duurzame product- en serviceontwikkeling, zoals SusProNet, Prepare and O2. Ze zit in verschillende ontwerpjury's en is actief in kennisteams van de International Standardisation Organisation ISO.

Joanna van der Zanden, artistiek directeur Platform21
Sinds januari 2006 is Joanna van der Zanden als artistiek directeur van Platform21 verantwoordelijk voor de programmering van de kapel en heeft ze de opdracht om een alternatief concept te ontwikkelen voor een Design Museum. In deze zoektocht zet ze Platform21 in als publiek laboratorium waar geëxperimenteerd wordt met tentoonstellingsconcepten en nieuwe vormen van samenwerking. Ze heeft een voorkeur voor multidisciplinaire projecten, heeft weinig met design met een hoofdletter 'D' en mag graag de grenzen opzoeken.

Laatst geupdate op ( dinsdag 26 mei 2009 )
 
< Vorige   Volgende >

-->