CO2-opvang: typisch staaltje symptoombestrijding |
|
|
|
Geplaatst door Alec Boswijk
|
dinsdag 24 maart 2009 |
Het lijkt er sterk op dat een aantal grote multinationals in samenwerking met de overheid er alles aan doen om de ondergrondse opslag van CO2 er snel door te drukken. Om vervolgens het bouwen van nog meer kolencentrales toe te staan. Immers, die CO2 slaan we toch op? De overheid heeft inmiddels al toestemming verleend voor het bouwen van 3 nieuwe kolencentrales.
Alarmerende berichten van milieuorganisaties Volgens de Vlaamse Koepel van Milieuverenigingen lekte het Utsiraveld op de Noordzee proceswater. Dit is het veld waar de proef van het Sleipner project loopt. In dat veld zou inmiddels al 1 miljoen ton CO2 opgeslagen zijn. Ook Greenpeace maakte al eerder melding van een aangepast Noors rapport waaruit blijkt dat er wel degelijk gevaar voor lekkage is.
ECN steunt opslag In tegenstelling tot deze alarmerende berichten laat ons eigen Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) weten, dat de techniek weliswaar veilig, maar nog te duur is. Volgens hen wordt de opslagmethode pas vanaf 2020 commercieel interessant. ECN gaat er van uit dat afvang en opslag van CO2 nodig is omdat met duurzame energie alleen de toekomstige milieudoelen niet gehaald zouden worden.
Dit laatste argument is voor discussie vatbaar, als je alleen al kijkt naar de Nederlandse activiteiten op het gebied van windenergie. Het geplande windpark bij Urk zal voor 480.000 huishoudens of te wel ca. 1,2 miljoen mensen stroom gaan opwekken. Naast het reeds naar tevredenheid werkende windpark Prinses Amalia bij IJmuiden zullen er in snel tempo nog enkele windparken worden bijgebouwd. Tel daarbij de mogelijkheden van zonnepanelen, elektrische auto’s, diverse soorten biobrandstoffen en het verder ontwikkelen van waterstof en brandstofcellen op, alsmede de effecten van steeds verdergaande energiebesparing, dan kan er voor het jaar 2020 al heel veel zijn veranderd.
Bouw kolencentrales vertraagd Het bouwen van 3 kolencentrales zal als gevolg van bezwaarschriften mogelijk al 1½ jaar vertraging op gaan lopen. Dat is om meerdere redenen goed nieuws. Het betekent immers extra tijd voor onafhankelijk onderzoek of CO2-opslag echt veilig is. Bovendien wordt door de vertraging meer CO2-uitstoot voor langere tijd voorkomen. Als de bewering van het ECN klopt dat CO2-opslag pas vanaf 2020 commercieel rendabel is, dan wordt de doelstelling van Nederland om tot 2020 de CO2-uitstoot met 30% te verminderen onhaalbaar als er 3 nieuwe kolencentrales bijkomen die tot 2020 zonder opslag gaan draaien, of onbetaalbaar. Ook zal de prijs van kolen naar verwachting fors hoger worden.
Conclusie: Hoewel het nog maar de vraag is of ondergrondse opslag van co2 echt veilig en ook nog betaalbaar is, wil men kennelijk toch een voorschot hierop nemen door vooraf al een aantal extra CO2-uitstoters (kolencentrales) te bouwen. Niet alleen gaat dit dwars door alle afspraken heen om uiterlijk in 2020 30% minder CO2 uit te stoten, ook gaat men duidelijk niet met een zelfde voortvarendheid aan de slag om te kijken of men dit probleem met een forse uitbreiding van schone energie kan oplossen.
We mogen in Nederland hopen dat de hernieuwbare energiesector in staat is om met een nog snellere opmars het speelveld tegen 2020 drastisch te wijzigen.
Bron: Gerard Ringenaldus / MVOnieuws |
Laatst geupdate op ( dinsdag 24 maart 2009 )
|